Čokoláda ako prevencia rôznych chorôb

Štúdie vedcov z portugalskej vysokej školy polytechnickej v Coimbre preukáže, že konzumácia už len niekoľkých štvorčekov čokolády denne s 90 percentným podielom kakaa môže za jeden mesiac prispieť k zníženiu krvného tlaku.
Prínosná je aj mliečna čokoláda (ale nie biela), platí však zásada, čím je obsah kakaa vyššia, tým viac účinkuje pri zníženie tlaku.

čokoláda
 
Vedci z polytechnického inštitútu vysvetľujú tento efekt tým, že horká čokoláda obsahuje vyššie percento silných antioxidantov flavanoly. Blahodarné účinky čokolády skúmajú už dlhé desaťročia. Flavanoly prinášajú množstvo zdraviu prospešné efekty. Od redukcie hmotnosti, cez urýchlenie hojenia rán, až po zníženie inzulínovej rezistencie.
V uplynulých rokoch vzrástol záujem o tie potraviny, ktoré sú na flavanoly bohaté
 
Do experimentu pozvali 30 ľudí. Zdravým dospelým vo veku od 18 do 27 rokov podávali 20 gramov čokolády denne.
 Polovica z nich konzumovala čokoládu s 55 percentami kakaa, zatiaľ čo ostatní si dali čokoládu s 90 percentným obsahom kakaa.
30 dní pred začatím experimentu uchádzačom zmerali:
 tlak, arteriálna tuhosť a tep.
Vedci tieto indikátory účastníkom skúmali aj dva dni po ukončení experimentu.
 
Účastníci na úvod dostali pokyn, aby po dobu experimentu nekonzumovali žiadne iné potraviny, ktoré sú bohaté na flavanoly.
Ako napríklad bobuľoviny, čaj či víno.
 
Výsledky štúdie boli publikované vo vedeckom časopise Nutrition. Podľa nich sa u všetkých zúčastnených znížil krvný tlak, najvýraznejší rozdiel bol ale zaznamenaný u tých konzumentov, ktorí si dali horkú čokoládu.
 Podľa vedcov prínosom štúdie bolo, že dopad konzumácie čokolády skúmali na zdravých mladých jedincov, zatiaľ čo predchádzajúce experimenty tejto látky sa sústredili skôr na ľudí v strednom veku so zdravotným ťažkosťami.

čokoládový králíček
 
Výsledky štúdie aj preto podporia tvrdenie, že čokoláda je účinná hlavne pri prevencii, pokiaľ ide o zdravie srdca.V ďalšej štúdii sa špecialisti chcú zamerať na spresnenie množstva optimálnej konzumácie kakaa.
 
Aj tento krát sa ukázalo byť kakao mimoriadne dôležité pre zachovanie zdravia.
Preto čokoládu jedzte. Na zdravie…

Čokoláda ako prevencia rôznych chorôb
3 (60%)2

Published by acron.sk