Na deň čašníčkou

Neexistuje podradná práca a každá jedna práca šľachtí. Preto neznevažujme žiadne povolanie, o ktorom nič nevieme. Medzi takéto povolania patrí aj povolanie čašníčky, niektorý ľudia si mýlia povolanie čašníčky so slúžkou. Musíte si uvedomiť čo všetko títo ľudia robia a robia to pre vás aby ste boli spokojní.
Deň čašníčky začína skoro ráno, kedy musí otvoriť prevádzku a pripraviť ju na celý deň. Začína sa to klasickým zložením stoličiek, ktoré sa vyložili večer aby sa dala pohodlne pozmývať zem.

číšník

Následne je potrebné si pripraviť kasu a všetky ostatné veci, ktoré sú potrebné. Potom sa už len prezliecť do uniformy a hor sa do práce. Deň začína raňajkami ak ich vaša prevádzka ponúka, vtedy je dosť ľudí a vy musíte obsluhovať každého, no nie až toľko ako na obed. V čase obeda navštívi podnik veľké množstvo ľudí, hlavne ak máte svoju reštauráciu v blízkosti rôznych firiem a ponúkate chutné a cenovo primerané menu. Vtedy čašníčka nachodí doslova kilometre. Zvýši si svoju kondíciu a čo to aj schudne, častokrát sa nemá čas ani najesť, pretože musí obsluhovať iných.

restaurace

Po obede sa na čas prevádzka vyprázdni a vtedy sa môže najesť aj obsluha, no musí to spraviť až po tom čo sa všetky stoly upracú, čiže sa s jedlom musí ponáhľať, pretože za chvíľu je tu ďalší nápor ľudí. Večer chodí tiež veľa ľudí na dobré jedlo ale aj na drink v kruhu svojej rodiny či priateľov. Po večeri je znova potrebné upratať stoly, pozmývať zem a zatvoriť kasu. Vtedy sú čašníci radi keď si aspoň cítia svoje nohy.

barmanka

Poznáte to keď ste unavený z práce a máte zlú náladu? Tak to si čašníci nesmú dovoliť, pretože na zákazníkov musia byť stále milí a vysmiati. Aj vtedy keď sú zákazníci nevrlí a nepríjemní, hovorí sa náš zákazník náš pán. Predsa len zákazníci sú tí, ktorí sa rozhodujú či vám tringelt nechajú alebo nie. Niekedy sa výška tringeltov za týždeň môže vyšplhať až na veľmi slušnú sumu, ktorá vám stojí za dennodenne usmievanie sa.

Varím, varíš, varíme….

Variť môže ktokoľvek.Nie je však umením nahádzať na panvicu všetky ingrediencie a dúfať, že z toho vznikne niečo jedlé. Treba poznať základné techniky varenia a kuchárske termíny. Mať vedomosti o tom ako pripraviť jednotlivé zložky jedla a v akom poradí, zvoliť správne načasovanie aby jedlo nevychladlo. Akonáhle získate základy, môžete vylepšovať štruktúru vašich jedál s rôznymi omáčkami, bylinkami a korením. A nezabudnite! Varte hlavne nápadito a chutne:

kniha receptů

1) Ak je to možné vždy používajte čo najčerstvejšie prísady. Pri nákupe sa sústreďte na kvalitu a hlavne čerstvosť a tiež by ste mali nakupovať v sezóne výlučne len sezónne suroviny. Vtedy je záruka, že budú najchutnejšie. Ak s varením iba začínate, neexperimentujte s novými prísadami. Neznáma chuť by mohla znehodnotiť celé jedlo.

2) Pripravte si všetko náčinie a zložky pred varením.Robí to tak väčšina profesionálnych šéfkuchárov a považujú to za nevyhnutné pre efektívne varenie. Pokiaľ nie je vo vašom recepte uvedené inak, nakrájajte suroviny na rovnomerné plátky alebo kúsky tak aby sa uvarili/prepiekli rovnomerne.

kuchyn

3) Použite do jedál suroviny s rôznou textúrou a farbami.Zapečené cestoviny budú chutiť skvelo len tak zo syrom ale budú ešte lepšie ak k nim pridáte kúsky baklažánu a zapečiete ich do chrumkava s chlebovými odrobinkami. Podobne vylepšíte napríklad zemiakovú kašu s nasekanými zelerovými a petržlenovými stopkami.

4) Ochuťte jedlo soľou a korením. Tieto dve základné pochutiny sú najjednoduchšou vecou, ktorou môžete chuť jedla vylepšiť.

5) Maslo je univerzálnou surovinou.Zjemňuje chuť omáčok, dodáva im lahodnú, plnú a krémovú chuť. Môžete ho pridať skutočne takmer kdekoľvek, či už do sladkých alebo slaných jedál.

chilli paprika

6) Skúšajte nové chute s bylinkami a korením. Jednoznačne vylepšujú chuť jedál a získajú tým nádych exotiky. Pri správnom použití si môžete doma pripomenúť grécku, taliansku, mexickú, čínsku alebo akúkoľvek inú kuchyňu. Pri ich použití ale buďte opatrní a pridávajte ich do jedla striedmo. Platí, že menej je niekedy viac.

Školenia Prince




Rôzne rekvalifikácie, kurzy, semináre, webináre a iné podobné vzdelávania sú teraz veľmi moderné. Ako odlíšiť, ktoré sú skutočne kvalitné a ktoré nestoja za nič?

pedagogika

Ja vám dnes predstavím školenie Prince2.
Toto školenie je vhodné pre projektových manažérov, ktorí chcú byť úspešní a svoje projekty chcú dotiahnuť do úspešného konca. Je to metodika, ktorá vznikla vo Veľkej Británii. Preto sa na začiatku táto metóda vyučovala po anglicky.
Dnes máte možno absolvovať školenie po slovensky. Učiť sa môžete z knižky, ktorá je dvojjazyčná – anglicko-slovenská, pričom na ľavej strane je text po slovensky a na pravej strane je pôvodný text v angličtine. Ak je anglický jazyk váš kamarát, môžete sa učiť aj z pôvodnej neprekladanej knižky. Dnešná doba je neskutočná a vy máte možnosť sa niečo naučiť aj z webinárov na internete. Myslím, že učebných materiálov je viac než dosť.

Absolvovanie tohto kurzu vám môže preplatiť aj úrad práce v rámci projektu Repas. Ak úspešne zložíte skúšku pozostávajúcu zo 70tich otázok, tak získavate medzinárodný certifikát. Ten je samozrejme po anglicky – nie je prekladaný. Kdekoľvek vycestujete, tam je platný!

zasedací místnost

Prihlásiť sa môžete na 2 základné kurzy a to je Foundation a Practicioner. Foundation je 3 dňový kurz, ktorý sa končí skúškou a za ním nasleduje 2 dňový kurz Practicioner, takisto končiaci skúškou. Foundation je základný kurz, ktorý má šancu zvládnuť takmer každý bez rozdielu, ale Practicioner je už náročnejší a zvládnu ho len tí zdatnejší. Takisto aj jazyk skúšky si môžete vybrať. Pri Foundation kurze je na výber angličtina, slovenčina a čeština. Pri Practicioner kurze je na výber angličtina a čeština.

podnikání

Na úspešné zvládnutie skúšky je potrebný min. polovicu bodov z testu. Takže minimálne 35 zo 70tich bodov. Samozrejme kurzy viete absolvovať aj bez záverečnej skúšky, na ktorú sa môžete potom kedykoľvek prihlásiť.
Na Slovensku sú hneď tri firmy, ktoré vám spravia školenia na túto tému. Školenia majú rôzne po Slovensku, takže nemusíte vždy vycestovávať. Možno nabudúce prídu aj do vášho mesta.