Varím, varíš, varíme….

Variť môže ktokoľvek.Nie je však umením nahádzať na panvicu všetky ingrediencie a dúfať, že z toho vznikne niečo jedlé. Treba poznať základné techniky varenia a kuchárske termíny. Mať vedomosti o tom ako pripraviť jednotlivé zložky jedla a v akom poradí, zvoliť správne načasovanie aby jedlo nevychladlo. Akonáhle získate základy, môžete vylepšovať štruktúru vašich jedál s rôznymi omáčkami, bylinkami a korením. A nezabudnite! Varte hlavne nápadito a chutne:

kniha receptů

1) Ak je to možné vždy používajte čo najčerstvejšie prísady. Pri nákupe sa sústreďte na kvalitu a hlavne čerstvosť a tiež by ste mali nakupovať v sezóne výlučne len sezónne suroviny. Vtedy je záruka, že budú najchutnejšie. Ak s varením iba začínate, neexperimentujte s novými prísadami. Neznáma chuť by mohla znehodnotiť celé jedlo.

2) Pripravte si všetko náčinie a zložky pred varením.Robí to tak väčšina profesionálnych šéfkuchárov a považujú to za nevyhnutné pre efektívne varenie. Pokiaľ nie je vo vašom recepte uvedené inak, nakrájajte suroviny na rovnomerné plátky alebo kúsky tak aby sa uvarili/prepiekli rovnomerne.

kuchyn

3) Použite do jedál suroviny s rôznou textúrou a farbami.Zapečené cestoviny budú chutiť skvelo len tak zo syrom ale budú ešte lepšie ak k nim pridáte kúsky baklažánu a zapečiete ich do chrumkava s chlebovými odrobinkami. Podobne vylepšíte napríklad zemiakovú kašu s nasekanými zelerovými a petržlenovými stopkami.

4) Ochuťte jedlo soľou a korením. Tieto dve základné pochutiny sú najjednoduchšou vecou, ktorou môžete chuť jedla vylepšiť.

5) Maslo je univerzálnou surovinou.Zjemňuje chuť omáčok, dodáva im lahodnú, plnú a krémovú chuť. Môžete ho pridať skutočne takmer kdekoľvek, či už do sladkých alebo slaných jedál.

chilli paprika

6) Skúšajte nové chute s bylinkami a korením. Jednoznačne vylepšujú chuť jedál a získajú tým nádych exotiky. Pri správnom použití si môžete doma pripomenúť grécku, taliansku, mexickú, čínsku alebo akúkoľvek inú kuchyňu. Pri ich použití ale buďte opatrní a pridávajte ich do jedla striedmo. Platí, že menej je niekedy viac.

Published by acron.sk